fredag 16 november 2012

Yeak!

Hundarna är portade från stallet ett par dagar....

I onsdags avmaskade vi hästarna med Noromectin 

Äckliga saker upphittade boxarna....



Idag hittade jag styngflugelarver i träcken hos alla tre hästarna.

STYNGFLUGELARVER

Styngflugelarver är inte en mask, utan precis som det låter; en fluglarv. Flugan lägger sina ägg främst på hästens framben. Dessa kan man se som små gul-vita, 1-2 mm långa prickar. När äggen kläcks irriteras hästen av larverna och biter sig. Larverna borrar sig in i munslemhinnan och vandrar ner i magsäcken. Där stannar de över vintern och följer med träcken ut på våren/försommaren. Larverna förpuppas i marken under träcken och utvecklas där till flugor.

Styngflugelarven är röd- eller brunfärgad, ca 2cm lång och 0,5 cm tjock. Det är sällsynt att hästen påverkas av dem. Ibland kan man se larver som har följt med träcken ut, antingen spontant eller efter en avmaskning.

Eftersom styngflugan inte är hästens egen parasit går det inte att se förekomst i träckprov. Det bästa man kan göra för att förhindra att hästen får i sig larverna är att skrapa bort äggen från pälsen. Flugan förekommer lokalt, den har på en del platser inte synts till på många år. Hästen smittar inte betena eftersom flugan flyger iväg. En särskild avmaskning mot styngflugelarver som förr gjordes sent på hösten, den s.k. "novemberavmaskningen" , finns ingen anledning att göra eftersom de preparat vi har i dag även tar styngflugelarver i ett tidigt stadie.




Spolmask fanns enbart inne hos Quick- Step och var egentligen orsaken till att vi skulle avmaska denna gång. Usch jag får gåshud! Yeak!

Det är inte vanligt att hästar över 2-3 år får denna mask, men Q-S har fått det varje år, frågan är varför? Senast var dessutom i våras...

SPOLMASK (Parascaris equorum)
  
Spolmaskar förekommer främst hos föl och unghästar. Hästar över 2 års ålder är mycket sällan infekterade. Den vuxna masken är vit, spolformad och kan bli ända upp till 50 cm lång.

Könsmogna maskar finns i tunntarmen och lägger stora mängder ägg som passerar ut med träcken. I ägget utvecklas en larv, vilket kan ta mellan 10 dagar upp till 6 veckor. När ägget sväljs av den betande hästen kläcks det, larven tar sig igenom tarmväggen och förs med blodströmmen till lungorna via levern. Här hostar hästen upp larverna som sedan sväljs ned. I mag- tarmkanalen utvecklas larven till vuxen mask. Livscykeln är ca 10-12v. Spolmaskäggen tål både kyla och värme och kan övervintra flera år i omgivningen.

Eftersom spolmasken är en stor parasit kan större mängder mask leda till förstoppning, framförallt hos föl. Larvernas vandring genom lungorna kan också orsaka hosta.


Bilder och text kommer från maskkontroll.se

Och jag ska absolut inte läsa mer om det... inte just nu i alla fall

5 kommentarer:

  1. Instämmer med rubriken!
    Man skulle ju gärna vilja veta var den kommer från? Hoppas ni får bort alla kryp snart. (Och att inte hundarna får det. Kan dom bli smittade?)
    Trevlig helg
    Kram

    SvaraRadera
  2. uueekk, vad äckligt, hoppas att hundarna inte hunnit få det, usch fy
    kramar

    SvaraRadera
  3. hua...
    Jag gjorde maskkoll på Varre o Mercy och avmaskade dem i mitten av september. Spolmask har jag inte upptäckt hos någon av hästarna. Stingflugeäggen var betydligt färre i årän de varit tidigare år. Kan vädret påverka?
    Hur ofta är kor smittade av spolmask? Infekteras de över huvudtaget? Kanske är det en gammal smitta på marken där hästarna går? Håller du undan hundarna från hagarna också? Vore jag du, skulle jag nog passa på att avmaska hundarna nu också... Kram!

    SvaraRadera
  4. Fy va´äckligt, passa hundarna så dom inte får de också....Kram

    SvaraRadera
  5. Men hundar och hästar har inte samma inälvsparasiter och kan därför inte smitta varandra. Däremot äter ju hundarna en del andra smaskiga saker som möss och sorkar.....

    SvaraRadera